Favorieten
Wanneer het om gezondheid gaat, ben ik er voorstander van om een goede basis te hebben. Onder deze gezonde basis versta ik onder andere een goede nachtrust, een gezond bioritme en zo weinig mogelijk onnodige belasting voor ons lichaam. Het is daarin belangrijk om minimaal blootgesteld te zijn aan gifstoffen. De reden dat ik me daar zo in verdiept heb, is omdat veel gezondheidsklachten ontstaan door een overschot aan gifstoffen waar de lever niet tegen op gewassen is, met lichamelijke klachten als gevolg. Als je precies wilt weten welke stappen ik ondernomen heb om gifstoffen zoveel mogelijk te vermijden, lees dan zeker mijn GRATIS E-book.
Hieronder vind je een aantal producten die ik zelf gebruik om gif zoveel mogelijk te vermijden.
Waterfilter
Zoals je in mijn E-book kunt lezen is ons drinkwater helemaal niet zo schoon als we zouden mogen verwachten. Daarom filter ik mijn kraanwater voor gebruik. Dit doe ik met de Aqualine Neos. Een fijn waterfilter die microplastics, GenX, PFAS, zware metalen, medicijnresten, pesticiden, chloor en hormoonresten voor meer dan 99% uit het water filtert.
Drinkwater analyse
Ben je eerst benieuwd wat nou precies de kwaliteit van jouw kraanwater is voordat je een waterfilter aanschaft? Dan is het ook mogelijk om een drinkwateranalyse uit te laten voeren bij een gecertificeerd Europees laboratorium. Er worden onder andere ziekmakende bacteriën zoals Legionella getest, maar ook vele zware metalen. Zeker als je in een wat ouder huis woont kan het zijn dat er veel lood in jouw drinkwater zit door loden leidingwerk.
Luchtreiniger
Zelf heb ik de luchtreiniger voornamelijk aangeschaft omdat we gedurende een groot deel van het jaar in een palingrokerij wonen, zoveel houtkachels staan hier ’s winters aan. Niet alleen smerig, maar vooral erg toxisch gezien de gezondheidsrisico’s die dit met zich meebrengt. De luchtreiniger die ik gebruik is van Winix, deze kwam als beste uit de analyse die ik gedaan heb op het moment van aanschaf. Het is een wat groter apparaat zodat hij geschikt is voor een grotere ruimte. Winix heeft ook kleine luchtfilters, ideaal voor een klein kantoor bijvoorbeeld.
Mocht je benieuwd zijn naar de waterkwaliteit bij jou thuis, dan kun je ook eerst een drinkwateranalyse laten uitvoeren door een onafhankelijk Europees laboratorium. De test om dit uit te voeren kun je hier bestellen.
E-nummers
Ik gebruik graag de E-nummers lijst van Juglen Zwaan als naslagwerk voor het geval ik een keer een product koop waar E-nummers in zitten. Ik kan dan snel checken of de E-nummers die in het product zitten oké zijn of dat ik ze beter kan vermijden.
Blauw licht filter bril
In het E-book leg ik het belang uit van een gezond bioritme. De blauw licht filter bril is daar een goed hulpmiddel bij. Door lampen aan te doen wanneer het donker wordt buiten, geven we onze hersenen het signaal dat het nog dag is. Dit staat de melatonineproductie in de weg wat nadelig is voor onze nachtrust. Daarnaast is melatonine ook een krachtige antioxidant die ons helpt om aangedane schade aan onze cellen te repareren. Daar zet ik graag een bril voor op! Ik merk ook dat ik eerder in slaap val doordat de melatonineproductie zo min mogelijk verstoord wordt. De basis voor een goede nacht dus! Mijn blue-light blocker bril is van Somnoblue.
Hygrometer
Een hygrometer laat zien hoe de luchtkwaliteit in huis is. Er worden o.a. vluchtige organische stoffen mee gemeten zoals virussen en bacteriën, maar ook de luchtvochtigheid wordt weergegeven. Idealiter ligt de luchtvochtigheid tussen de 40% – 60%. Voor een goede luchtkwaliteit is het belangrijk om een paar keer per dag het huis goed door te laten luchten. Zelf woon ik in een vrij vochtig huis waardoor ik een luchtontvochtiger nodig heb om onder de 60% te blijven, wat weer belangrijk is om schimmels te voorkomen in je woning. Een standaard hygrometer meet alleen de luchtvochtigheid, sommige daarvan doen ook een luchtkwaliteitsmeting op basis van vluchtige organische stoffen zoals bacteriën en virussen. Deze is daar een voorbeeld van. Wil je alleen de luchtvochtigheid meten dan kan dat ook met een goedkoop apparaatje zoals deze.
Medicijnpaspoort
Een medicijnpaspoort is wat mij betreft iets wat ieder mens bij de geboorte zou moeten krijgen. Op dit paspoort staan de cyp enzymen in de lever die de meeste medicijnen ontgiften. Hoe snel ieder cyp enzym ontgift verschilt per enzym per persoon. Dit bepaalt ook hoe iemand reageert op een bepaald medicijn. Zo kan het zijn dat als een enzym wat een bloeddrukmedicijn onrgift 8x trager werkt dan normaal, iemand ook een 8x lagere dosis van dit middel nodig heeft voor het gewenste effect. De normale dosis kan dan al snel problemen opleveren.
Zelf heb ik een medicijnpaspoort laten maken en bij de apotheek laten registreren zodat als ik eens een medicijn nodig heb, direct de juiste dosis bepaald kan worden en overdosering voorkomen wordt.
Het Nederlands Institiuut voor Farmacogenetisch Onderzoek (Nifgo) biedt deze paspoorten aan.