Bloedonderzoek cholesterol en triglyceriden

Lange tijd werd aangenomen dat een verhoogd cholesterol het risico op hart-en vaatziekten verhoogde omdat er bij hart-en vaatziekten vaak sprake was van een verhoogd cholesterol. Een verband is er dus, maar steeds meer wordt duidelijk dat cholesterol niet de oorzaak is van hart-en vaatziekten, maar een gevolg:  het repareert schade aan onze bloedvaten. Zodoende voert cholesterol dus een nuttige taak uit.
Bloedvaten kunnen beschadigd/ontstoken raken door bijvoorbeeld stress en een tekort aan voedingsstoffen. In feite maakt het lichaam in zo’n situatie extra cholesterol aan om zo de schade te repareren. Je kunt het dus kunnen zien als een ontstekingsmarker

Cholesterol is tevens essentieel voor de aanmaak van hormonen, galvloeistof en het opnemen van de vetoplosbare vitamines A, D, E en K.

Hoog cholesterol

Wat mag je niet eten als je een hoog cholesterol hebt?

Als je cholesterol te hoog is, dan kun je ervoor kiezen om de inname er van uit voeding te beperken. Echter, van je totaal cholesterol, is slechts een paar procent direct afkomstig uit je voeding. Het grootste deel wordt namelijk door de lever aangemaakt. Dit betekent dus, dat als je cholesterol uit voeding beperkt, dit een nihil effect zal hebben op je bloedwaarden. Daarnaast is cholesterol niet voor niets verhoogd. Een ontstekingsreactie vindt plaats om iets op te lossen / op te ruimen. Het is daarom in ten eerste belangrijk om te herleiden waardoor cholesterol verhoogd is. Mogelijk bevat de voeding teveel ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen en te weinig ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Daarnaast zijn er vaak ook afwijkingen te zien in de insulinewerking, ontstekingswaarden, een hoge bloeddruk, etc. 
Zoals je misschien wel begrijpt, gaat het om een totaal beeld, waarbij het nodig is om een gerichte therapie toe te passen die alle facetten meeneemt. Met orthomoleculaire therapie kunnen we veel bereiken als er sprake is van afwijkende cholesterolwaarden, we gaan namelijk op zoek naar de oorzaak van de ontstekingsreactie.

Triglyceriden

Triglyceriden zijn net als cholesterol een vorm van bloedvetten. Een overschot aan calorieën kan als brandstof opgeslagen worden in de vorm van triglyceriden in vetweefsel. Wanneer het triglyceridengehalte in het bloed verhoogd is, geeft dit wél een verhoogd risico op hart-en vaatziekten. Ook is er meer risico op een niet alcoholische leververvetting, een alvleesklierontsteking en insulineresistentie. 
Toch geldt ook hiervoor net als bij cholesterol, dat een te laag triglyceridengehalte ook risico’s met zich mee brengt. Triglyceriden zijn namelijk nodig voor de productie van energie en ze vormen een beschermende laag rondom onze organen. Wanneer het triglyceridengehalte verhoogd is, kun je dit dus zien als een waarschuwing. Met de hulp van een orthomoleculair therapeut kun je gericht aan de slag met een maatwerk advies om het triglyceridengehalte naar beneden te krijgen. Neem vrijblijvend contact met mij op, ik denk graag met je mee!