Voedselintolerantie test

Het verschil tussen een intolerantie en allergie

Een overgevoeligheid voor een bepaald voedingsmiddel kan voorkomen in twee verschillende vormen: een allergie en een intolerantie. Bij een allergische reactie op een bepaald voedingsmiddel, krijg je vaak direct klachten na contact met het allergeen. Hierdoor kun je het vaak goed herkennen. In tegenstelling tot een duidelijke lichamelijke reactie, is er bij een voedselintolerantie vaak een minder duidelijk beeld. Ook kunnen de klachten nog optreden tot vier dagen na het eten van het desbetreffende voedingsmiddel. Dit maakt dat een intolerantie moeilijk te herkennen is. Met een voedselintolerantie test kom je er achter voor welke voedingsmiddelen je intolerant bent.  

Bij ee intolerantie worden antistoffen tegen het voedingsmiddel aangemaakt van het soort IgG, bij een allergie worden antistoffen aangemaakt van het soort IgE. Het gaat dus om een andere reactie van het immuunsysteem. 

Darmklachten en voedselintoleranties

Bij darmklachten wordt er vaak gedacht aan een voedselintolerantie test. Terecht, want voedselintoleranties kunnen inderdaad voor darmklachten zorgen. Toch zet ik niet vaak een intolerantie onderzoek of allergie onderzoek in. Dit komt, doordat ik het kostentechnisch niet handig vind om een onderzoek in te zetten waar geen vermoeden op is dat er iets afwijkt. Bij darmklachten is er altijd een onbalans in darmbacteriën, door dit aan te pakken, zijn de klachten meestal verholpen. Mocht er bij een darmmicrobioomonderzoek een aanwijzing zijn dat er sprake is van een intolerantie, zoals een verhoogde zonuline, dan kunnen we altijd nog een vervolgonderzoek inzetten op voedselintoleranties. 

Kan een intolerantie weer over gaan?

Een voedselintolerantie kan weer voorbij gaan, mits het darmmicrobioom én het darmslijmvlies hersteld zijn. Voordat deze hersteld zijn, is het nodig om de voedingsmiddelen die uit de voedselintolerantie test komen, tijdelijk te vermijden. Wanneer je dit niet vermijdt, zal de intolerantie niet overgaan en blijft de darmwand ontstoken doordat er nog contact is met voedingsmiddel waarbij het immuunsysteem in werking treedt. Ook kan een intolerantie op den duur overgaan in een allergie. Dit wil je het liefst voorkomen, omdat een allergie niet meer over gaat. 

Voedselintolerantie test - bloedonderzoek

In de reguliere gezondheidszorg worden geen voedselintoleranties getest (m.u.v. lactose intolerantie), alleen allergieën. Dit maakt dat er een groot deel van de klachten niet opgelost kunnen worden via de reguliere gezondheidszorg. Toch is het mogelijk om een voedselintolerantie test uit te laten voeren. Dit wordt dan in een groot gecertificeerd Europees laboratorium geanalayseerd, waarna je binnen een paar weken de uitslag ontvangt. Het bloedprikken voor het intolerantie onderzoek kan gewoon bij een ziekenhuis bij jou in de buurt. Je krijgt de bloedbuisjes weer mee om deze zelf te versturen in de bijgeleverde enveloppe. Een voedselintolerantietest kun je hier bestellen.

Bij darmklachten is het kostentechnisch handiger om eerst alleen een darmmicrobioom onderzoek uit te voeren. Als hier een parameter verhoogd is die duidt op een aanwezige voedselallergie/voedselintolerantie dan kan een bloedonderzoek hiervoor altijd nog. Maar vaak komen darmklachten door bepaalde bacteriestammen die in overgroei zijn en niet door intoleranties en allergieën. Zo bespaar je onnodige onderzoekskosten.

Voedselintolerantie test