Voorbereiden op de zwangerschap met een bloedonderzoek

Om je voor te bereiden op de zwangerschap kun je met een bloedonderzoek de risico’s op zwangerschapscomplicaties sterk te verkleinen als je bepaalde tekorten aan voedingsstoffen opheft. Hier kun je er een uitgebreide blog over lezen. Idealiter zijn tekorten al een aantal maanden vóór de conceptie opgeheven. Bij het voorbereiden op de zwangerschap is het mogelijk om tekorten vast te stellen met bloedonderzoek.

Tijdens de zwangerschap heb je een grotere behoefte aan vitamines en mineralen. Je kunt je voorstellen dat het dan fijn is om je goed voor te bereiden op de zwangerschap door tekorten aan te vullen. Bij de groei van het embryo is het eerste wat aangelegd wordt het zenuwstelsel en de hersenen. Hoe dit fundament gelegd wordt, is bepalend voor de mogelijkheid tot: leren, denken, begrijpen, spreken, voelen, het IQ en andere cognitieve functies. Hierin spelen verschillende voedingsstoffen een rol, waarvan met name omega 3. Voor een optimale aanleg van het zenuwstelsel, is het al voorafgaand aan de conceptie van belang dat beide ouders over een optimale omega 3 status beschikken. De omega 3 status kun je met een bloedonderzoek vaststellen.

Voorbereiden op zwangerschap

Vitamine A tijdens de zwangerschap

Naast dat je je goed wilt voorbereiden op de zwangerschap, gelden er ook tijdens de zwangerschap specifieke adviezen. Zo is tijdens de zwangerschap het algemene advies om geen supplementen te slikken waar vitamine A in zit. Dit komt omdat een verhoogd vitamine A gehalte de kans op aangeboren afwijkingen verhoogd. Daarentegen wordt er niet gekeken naar eventuele risico’s van een te laag vitamine A gehalte. Vitamine A is namelijk essentieel bij de aanleg en opbouw van de botten, huid, slijmvliezen, luchtwegen, darmen, etc. Je hebt het dus zeker nodig tijdens de zwangerschap. 
In zwangerschapsmulti’s zit daarom vaak bètacaroteen i.p.v. vitamine A. Dit is de voorloper van vitamine A en het lichaam zet deze stof zelf om in vitamine A. Zo voorkom je een te hoog vitamine A gehalte. Echter, zo’n 50% van de Westerse bevolking is niet in staat om de omzetting van bètacaroteen naar vitamine A te maken. Inname van vitamine A is dan nodig. Om er achter te komen of je een vitamine A tekort hebt, is het belangrijk om een bloedonderzoek te laten doen tijdens het voorbereiden op de zwangerschap.

Voorbereiden op de zwangerschap: foliumzuur

Als je bezig bent met het voorbereiden op de zwangerschap, dan kom je ook tegen dat het slikken van foliumzuur wordt aangeraden. Van foliumzuur weten we namelijk dat het de kans op aangeboren afwijkingen verkleint. De gangbare zwangerschapsmulti’s bevatten vaak de  synthetische varianten van vitamines. Hier heb je weinig aan, omdat je lichaam de synthetische variant moeilijk opneemt. Bij foliumzuur is dat net zo. Check daarom áltijd of de vorm van foliumzuur is aangeduid met Quatrefolic®. Dit is de enige goede variant van foliumzuur die je wilt slikken. Een synthetische foliumzuur kan een binding aan gaan met de foliumzuurreceptor waardoor de biologisch beschikbare foliumzuur niet goed meer opgenomen kan worden. 

Voorbereiden op zwangerschap