Waarom ben ik orthomoleculaire therapie gaan studeren?

 

De reden dat ik orthomoleculair therapeut ben geworden, komt vanuit mijn eigen hulpvraag van een paar jaar geleden. Ik was al een aantal jaar niet meer ongesteld geweest.

“Ik was al een paar jaar niet meer ongesteld”

Eerlijk gezegd vond ik dat juist wel makkelijk, maar in mijn achterhoofd wist ik natuurlijk wel dat het niet klopte. Ik ben naar de huisarts gegaan die mij heeft doorverwezen naar de gynaecoloog. Er werd onderzoek verricht en er werden bloedwaardes gecheckt, maar er werden geen afwijkingen gevonden die konden duiden op het uitblijven van de menstruatie. Ik werd terug gestuurd naar de huisarts die mij voorstelde om eens bij een diëtist langs te gaan, wellicht lag het aan mijn lage vetpercentage. Dit stond me tegen omdat ik toen al veel met gezonde voeding bezig was en er veel over las. Ik dacht, ik hoef niet naar iemand die mij de basisprincipes vertelt van een gezond voedingspatroon. Ik was werkzaam in een praktijk waar ook orthomoleculair therapeuten werkten en ik wist ongeveer wat die therapie inhield. Ik zag vaak mensen vertrekken met een aantal supplementen die voorgeschreven werden. Ik vroeg me af of dat wel echt werkte en of het nodig was. Als je gezond at, dan kreeg je immers alles wel binnen?

Ik heb daarop een afspraak gemaakt met een collega van mij, een orthomoleculair therapeute. Ze had direct door dat ik een tekort aan vitamine B2 had. Deze werd in mijn geval gebruikt door gist. Denk hierbij aan gist uit brood, maar ook aan gistextract (vaak toegevoegd aan o.a. vleeswaren, bouillonblokjes). Blijkbaar gebruikte de gist bij mij vitamine B2. Dit resulteerde in een tekort aan B2 en een uitblijvende menstruatie. B2 is namelijk onder andere van belang bij de hormoonhuishouding. Ik ben toen gestopt met het eten van gist en binnen 4 maanden was ik weer ongesteld.

“Die “vitaminepillen” doen dus wel degelijk hun werk!”

Dit was eerst onwerkelijk, maar het heeft mij zeker de ogen geopend. Die “vitaminepillen” doen dus wel degelijk hun werk. Ik weet ook zeker dat ik er met de reguliere gezondheidszorg niet achter gekomen was. Het enige wat de huisarts voorgesteld had destijds, was om te beginnen met de pil, om te kijken of de menstruatie op die manier op gang kon komen. Dit stond me erg tegen, want dat was niet zoals het hoorde vond ik. Er moest een oorzaak zijn en ik wilde dat die aangepakt werd. Ik wilde niet onnodig hormonen toedienen.

Na deze ervaring ben ik orthomoleculaire therapie gaan studeren en hoop ik ook anderen te kunnen helpen. Ik wil hiermee vertellen dat ieder lichaam anders werkt. Dat de gist in mijn lichaam dit effect heeft, hoeft niet te betekenen dat het bij een ander ook zo werkt. Het gaat om het ontdekken hoe jouw lichaam werkt. Zo weet je ook op welke facetten je jouw lichaam kunt ondersteunen.

Ben jij er klaar voor om je lichaam te leren kennen? Laten we dat samen gaan doen!

Volg mij ook op social media om orthomoleculaire adviezen en receptinspiratie op te doen: