Wat is de oorzaak van darmklachten?

In onze darmen leven honderden bacteriestammen. Kort gezegd kun je een verdeling maken tussen gunstige darmbacteriën en ongunstige darmbacteriën. Wanneer er een ongunstige bacteriestam dominant wordt, dan resulteert dit in darmklachten. Voor gezonde darmen is het dus belangrijk dat er een gezond evenwicht bestaat tussen de verschillende darmbacteriestammen. Met darmmicrobioom onderzoek zie je zwart op wit wat de verdeling tussen goede en slechte bacteriën is en daarmee wordt de oorzaak van jouw darmklachten duidelijk. 

Wat wordt er onderzocht in een darmmicrobioom onderzoek?

Met een darmmicrobioom onderzoek wordt de inhoudt van je dikke darm onderzocht, hierbij kun je denken aan: de bacteriestammen, ontstekingsmarkers, slijmvliesparameters, spijsverteringsparameters, etc. Het totaalbeeld van dit onderzoek laat zien waar de darmklachten vandaan komen. Daarna is het mogelijk om de klachten op te lossen omdat de oorzaak gevonden is. Grofweg maken we een verdeling tussen goed en pathogene/slecht bacteriën. Hieronder zal ik toelichten wat deze 2 groepen doen in jouw darm en wat er gebeurt als de verhouding tussen beide groepen niet meer optimaal is. 

Goede darmbacteriën

Er is geen ziekte die geen verband houdt met het darmmicrobioom, daarom is het belangrijk dat je darmflora er goed voor staat. Hieronder staan een aantal taken waar de goede darmbacteriën verantwoordelijk voor zijn:

Pathogene darmbacteriën

Wanneer pathogene bacteriesoorten dominant worden, dan kunnen ze:

Hoe pak je darmklachten aan met darmmicrobioom onderzoek?

Vaak komen cliënten bij mij met de diagnose “Prikkelbare darmsyndroom” terwijl er geen enkel onderzoek gedaan is om tot die diagnose te komen. Dat is jammer, want met darmmicrobioom onderzoek kun je de klachten oplossen.
Goed onderzoek is nodig, omdat dan immers duidelijk wordt wat er nodig is om de klachten aan te pakken. De ene persoon kan darmklachten hebben door sulfaatreducerende bacteriën en de ander kan darmklachten hebben door een parasiet, beide vergen een andere aanpak. Met een darmmicrobioom onderzoek worden naast de bacteriestammen, ook de volgende parameters onderzocht: 

  • Pancreaselastase: deze waarde laat zien in hoeverre de alvleesklier functioneert in het produceren van spijsverteringsenzymen.
  • Eosinofiele proteïne X: bij een verhoging van deze waarde is er vaak sprake van een allergie en/of parasiet. 
  • Bèta defensin en Secretoir IgA: hiermee krijgen we inzicht in de kwaliteit van jouw slijmvliezen die je genetisch hebt meegekregen.
  • Schimmels/gisten: dit is interessant om te weten als er bijvoorbeeld sprake is van terugkerende schimmelinfecties, zoals een vaginale Candida infectie. Als dit niet vanuit de darm behandeld wordt, zal de infectie terug blijven keren. 
  • Spijsverteringsresiduen: geven aan hoe goed het voedsel verteerd is. Zodoende weet je waar het mis gaat in de vertering. Dit pakken we aan door middel van een passend voedingsadvies, de bereiding kan hierin namelijk een cruciaal verschil maken. 
  • Calprotectine: een ontstekingsmarker die verhoogd is bij darmontstekingen en tumoren in de darm. 
  • Zonuline: een verhoogde zonuline geeft een aanwijzing op een mogelijke “lekkende darm”. Daarnaast zijn er vaak voedselintoleranties bij een verhoogde zonuline. Het goede nieuws is dat intoleranties weer over kunnen gaan, mits het darmmicrobioom en het darmslijmvlies hersteld zijn. Indien intoleranties niet behandeld worden op de juiste manier, dan kunnen ze op den duur overgaan in een allergie. Een allergie is blijvend.

Ziektes en de relatie met het darmmicrobioom

Het microbioom in de darm is van vitaal belang voor de  gezondheid. Een dysbiose van het darmmicrobioom wordt – zoals talrijke studies bewijzen – geassocieerd met verschillende ziekten:

  • Metabool syndroom
  • Diabetes
  • Inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa
  • Prikkelbare darmsyndroom
  • Darmkanker
  • Calciumoxalaat-nierstenen
  • Cardiovasculaire ziektes
  • Reumatoïde artritis
  • Neurologische aandoeningen.

Link naar het darmmicrobioom onderzoek: https://medivere.nl/A-ZMedivereproducten/Darm-Microbioom-Plus-ontlastingtest

Ben je klaar met met jouw darmklachten en wil je dit graag oplossen met een darmmicrobioom onderzoek? Neem dan vrijblijvend contact met mij op, ik denk graag met je mee!

Darmmicrobioom onderzoek