Bloedonderzoek vitamines en mineralen

Hoe kom je er achter of je tekorten hebt?

De enige manier om inzicht te krijgen in eventuele tekorten is een serum bloedonderzoek vitamines en mineralen. Dat betekent een bloedafname van een aantal buisjes bloed. Zo weet je of je mogelijk een tekort hebt aan bepaalde vitamines/mineralen. Helaas wordt een vitaminen-en mineralenonderzoek niet vaak aangevraagd door de huisarts. Vitamine B12 en hb worden nog wel eens bepaald als je vegetarisch eet, maar vitamine B6 bijvoorbeeld, wordt meestal niet onderzocht. Evenals foliumzuur en zink. Vitamine B6 staat er om bekend dat deze kan stapelen en zo te hoog kan worden wat tot neurologische klachten kan leiden. Baat het niet dan schaadt het niet, gaat niet op bij supplementen. Ook dit kun je gemakkelijk over-doseren. 

Bloedonderzoek vitamines en mineralen

Kun je tekorten hebben als je gevarieerd eet?

Volgens sommige voedingswetenschappers krijg je alle vitamines en mineralen wel binnen als je volgens de Schijf van Vijf eet. Tekorten ziet men niet veel in de praktijk. Ook niet vreemd overigens, want iets wat je niet onderzoekt, kan immers ook niet afwijken.
In de praktijk zie ik dat er toch nog regelmatig tekorten voorkomen wanneer we een bloedonderzoek voor vitamines en mineralen uitvoeren. Dit kan met drie factoren te maken hebben:

  • Een onvoldoende gevarieerd dieet: De meeste mensen eten al niet volgens de schijf van 5 en daarnaast worden niet alle voedingsstoffen goed opgenomen.
  • Een verminderde opname: Bij B12 speelt dit een belangrijke rol. Ook al eet je regelmatig vlees, dan dat wil niet zeggen dat je de conclusie kunt trekken dat je genoeg vitamine B12 binnenkrijgt. Voor de opname is namelijk voldoende maagzuur nodig. In maagzuur bevindt zich de zogenaamde intrinsic factor, een enzym wat essentieel is om vitamine B12 op te nemen. Bij een maagzuurtekort is er te weinig van dit enzym aanwezig en bestaat er een risico op een B12 tekort. 
  • Een onvoldoende omzetting: een voorbeeld hiervan is bètacaroteen. Dit kan je lichaam omzetten in vitamine A. Dat is nuttig, omdat we nauwelijks nog vitamine A binnen krijgen met onze voeding. Dit zit namelijk vooral in orgaanvlees. Toch kan het zijn dat je een tekort aan vitamine A hebt, ook al eet je genoeg wortels (bètacaroteen). De verklaring hiervoor ligt in je genen: ongeveer 50% van de mensen is niet in staat om de omzetting van bètacaroteen naar vitamine A te maken. Een tekort ligt dan voor de hand.  Een vitamine A tekort kan zich uiten in afwijkingen aan de huid, huidziekten zoals psoriasis en eczeem en een verminderde weerstand.

Bloedonderzoek vitamines en mineralen: hoe werkt dat?

Een bloedonderzoek voor vitamines en mineralen kun je ook bij de huisarts laten doen. Echter, huisartsen zitten aan budgetten vast met zorgverzekeraars waardoor er ze beperkt zijn in hun mogelijkheden om onderzoeken aan te vragen.
Als jij graag een compleet vitaminen en mineralen onderzoek wilt laten doen, dan kan dit ook bij een privélaboratorium. Dit is een groot Europees gecertificeerd lab die op dezelfde manier laboratoriumonderzoek uitvoert als het huisartsenlab. Het enige verschil is dat dit onderzoek niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Een onderzoek wat door de huisarts aangevraagd is wel (mits je eigen risico al verbruikt is). 

Wanneer je een bloedonderzoek voor vitamines en mineralen laat uitvoeren via een privélaboratorium kun je gewoon gaan bloedprikken bij je eigen ziekenhuis. Na de bloedafname stuur je zelf de monsterbuisjes op in de bijgeleverde medische enveloppe die bij de testkit zit. 

Mocht je interesse hebben in een bloedonderzoek voor vitamines en mineralen, neem dan gerust contact met me op dan kijk ik graag met je mee! Echt