Bloedonderzoek schildklier
Schildklieraandoeningen worden vaak laat ontdekt omdat er regulier bij een schildklier bloedonderzoek vaak eerst alleen TSH en T3 bepaald worden. Als deze niet afwijken doet de huisarts vaak geen verder bloedonderzoek naar de functie van de schildklier. Ook vraagt de huisarts niet altijd antistoffen aan om mee te laten bepalen. Voor een compleet schildklier bloedonderzoek kunnen de volgende waardes bepaald worden: TSH (thyroid stimulerend hormoon), T3 (actief schildklierhormoon), T4 (inactief schildklierhormoon), vrije T3, vrije T4 en antistoffen zoals anti-TPO en reverse T3. Mocht je dit graag willen weten van jezelf, maar de huisarts wil dit niet aanvragen voor je, dan kun je dit ook door een privélaboratorium laten onderzoeken. Het bloedonderzoek gaat dan op dezelfde manier, maar de kosten zijn voor je eigen rekening, omdat het buiten de zorgverzekering om gaat.
De schildkier en hormonen
Een schildklier bloedonderzoek raad ik daarnaast ook vaak aan als er bij een hormoononderzoek blijkt dat progesteron te laag is. Voor voldoende progesteron is een goede schildklierwerking namelijk essentieel. Zo kan het zijn dat er ook sprake is van een te trage schildklier bij hormonale problemen. De vraag is dan altijd “de kip of het ei”, maar wat vooral belangrijk is, is dat je beide meeneemt in de behandeling. Door het oplossen van het progesteron tekort, gaat de schildklier meestal uit zichzelf weer goed functioneren. Met de schildklier zelf is in principe geen probleem is, maar met de toevoer aan cofactoren. Dit is een mooi voorbeeld van hoe ik als orthomoleculair therapeut kijk naar welke orgaansystemen er mee kunnen spelen bij X symptoom.
Casus uit de praktijk: hashimoto
Cliënt X kwam bij mij vanwege angst-en darmklachten. 10 jaar terug bleek uit een schildklier bloedonderzoek dat er een trage schildklier bij haar was geconstateerd. Zij heeft toen schildklierhormoon voorgeschreven gekregen om het tekort op te vangen. Hier reageerde ze niet goed op, ze voelde zich erg opgejaagd en is er toen mee gestopt. We hebben opnieuw een schildklier bloedonderzoek aangevraagd, deze keer mét antistoffen bepaling erbij. De huisarts stelde dat ze de ziekte van Hashimoto heeft. Een auto-immuunziekte van de schildklier waarbij het lichaam de schildklier aanvalt en deze steeds minder schildklierhormoon gaat produceren. Extra toediening van schildklierhormoon is dan nodig onder behandeling van de huisarts of internist. De reguliere zorg kan verder niet veel aan de auto-immuunreactie doen, dit hebben wij samen verder opgepakt door het darmmicrobioom te stabiliseren en voedselintoleranties op te sporen. Zo voorkomen we extra triggers voor het immuunsysteem wat resulteerde in een stabiele situatie.
Hoe werkt een schildklier bloedonderzoek via een privélab?
Wanneer je graag een schildklier bloedonderzoek wilt aanvragen via een privé lab, dan krijg je hiervoor een testset thuis gestuurd. Met deze set kun je naar een prikpunt bij jou in de buurt gaan en bloed laten prikken. Vervolgens krijg je de serumbuisjes weer mee op deze zelf met de post te versturen in de bijgeleverde enveloppe. Zo’n twee weken later ontvang je de uitslag van het schildklierbloedonderzoek. Mocht hieruit een aanwijzing komen op een schildklieraandoening dan kun je met de uitslag naar je eigen huisarts gaan voor zo nodig medicatie en een diagnose. Ondertussen kunnen wij samen het immuunsysteem inregelen door extra cytokinen aanvallen te voorkomen. Zoals vanuit de darmen, de omgeving, de voeding, etc. Bij een auto-immuunziekte spelen vaak ook voedselintoleranties die het immuunsysteem belasten. Het is dan ook nodig om deze te behandelen en daarnaast de darm te herstellen.