Hormoon onderzoek vrouw
Wanneer jouw hormonen je dusdanig in de weg zitten, dan is het verstandig om een hormoon onderzoek te laten uitvoeren. Dit geeft duidelijkheid over de oorzaak van je hormonale klachten, je weet immers eindelijk hoe het ervoor staat met je hormonale balans. Het gissen en uitproberen is voorbij! Als je maandelijks gevloerd wordt door je menstruatie en afhankelijk bent van pijnstillers dan heeft dat alles te maken met een hormonale onbalans. Pijn tijdens de menstruatie is niet oké! Bij een hormoon onderzoek worden de volgende hormonen getest:
- Oestradiol: dit is de vorm van oestrogeen met tevens de sterkste oestrogene werking
- Estriol: dit is de vorm van oestrogeen die normaal gesproken met name tijdens de zwangerschap voorkomt
- Progesteron: een belangrijk hormoon als het om een gezonde zwangerschap gaat, maar is ook onmisbaar voor een goede slaapkwaliteit
- Testosteron: speelt een belangrijke rol in de gewichtsbeheersing, het libido en tevens bij de collageen-aanmaak van de huid
- Cortisol: het stresshormoon wat piekt rond 7.00 uur in de ochtend en er voor zorgt dat we energiek wakker worden
- DHEA: een stress hormoon wat voornamelijk verbruikt wordt tijdens periodes van chronische stress
De invloed van stress op je hormoonbalans
In tijden van stress geeft je lichaam eerst prioriteit aan de productie van stresshormonen in tegenstelling tot de geslachtshormonen. Zodoende kan dit ervoor zorgen dat er cyclusstoornissen optreden in periodes van stress. Je kunt dit zien als een soort van beschermingsmechanisme wat ervoor zorgt dat je niet zwanger kunt raken op het moment dat je veel stress ervaart. De stresshormonen worden eveneens bepaald in het hormoon onderzoek, want je kunt de stress-as en de hormoon-as niet los van elkaar zien, beide systemen zijn namelijk afhankelijk van dezelfde co-factoren zoals bepaalde vitamines en mineralen. Als je meer wilt weten over de invloed van stress op je lijf, dan kun je er hier een artikel over lezen.
Wanneer een hormoon onderzoek laten uitvoeren?
Een hormoon onderzoek is bij een groot scala aan klachten relevant, dit komt omdat onze hormonen van grote invloed zijn op hoe wij ons voelen. Een kleine verschuiving kan al klachten veroorzaken en iedere cyclus gaan wij nogal door pieken en dalen van onze hormoonspiegels. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je op bepaalde momenten in je cyclus een specifieke klacht hebt terwijl deze op andere momenten weer verdwijnt. Mogelijk is de spiegel van het desbetreffende hormoon dan nét te laag waardoor je klachten krijgt: een signaal om actie te ondernemen!
Daarnaast kan de uitslag van de hormoonwaardes binnen de referentiewaardes vallen, terwijl er toch klachten zijn. Dit laat zien hoe belangrijk de verhoudingen tussen hormonen onderling is. Zo kun je klachten hebben die passen bij een oestrogeendominantie, terwijl oestrogeen binnen de normaalwaarden valt. Als testosteron dan aan de lage kant is, spreek je ook van een oestrogeen dominantie omdat de verhouding onderling verstoord is. Het is daarom bij de interpretatie van hormonale klachten erg belangrijk om het totaalbeeld te bekijken, om zo de klachten te kunnen duiden en een passend plan van aanpak te volgen.
Indicaties om een hormoon onderzoek te laten uitvoeren zijn onder andere:
- Ter voorbereiding op de zwangerschap
- Bij huidklachten zoals acné
- Bij pijnlijke menstruaties
- Bij een kinderwens/vruchtbaarheidstraject
- Bij slaapproblemen (tijdens de overgang)
- Bij overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie
- Bij een onregelmatige cyclus
- Bij het uitblijven van de menstruatie
- Bij hormonale migraine
- Bij schildklierproblemen
- Bij overgangsklachten
- Bij stemmingswisselingen voorafgaand aan de menstruatie
- Bij problemen met gewichtsbeheersing
- Bij onrust/gejaagd gevoel
- Bij vocht vasthouden
Hoe werkt zo'n hormoon onderzoek?
De bepaling van de bovengenoemde hormonen wordt gedaan door middel van een speekseltest die je thuis kunt uitvoeren. Het bepalen van de hormonen in het speeksel is bijzonder waardevol, omdat daarmee het biologisch actieve deel van de hormonen wordt bepaald.
Als je de monsterafname uitgevoerd hebt, dan kun je dit in de bijgeleverde medische enveloppe opsturen. Het monstermateriaal wordt geanalyseerd in een groot Europees gecertificeerd laboratorium, Ganzimmun. Hier worden meer dan 40.000 analyses per dag uitgevoerd. Nadat je het monstermateriaal verstuurd hebt, ontvang je de uitslag van jouw hormoon onderzoek vaak binnen 2 weken.
De kosten van een speeksel-hormoon onderzoek bedragen 142,- euro en je kunt de test hier bestellen: https://medivere.nl/Hormonen-vrouw-plus-speekseltest–Medivere–1st
Wil je graag even met mij overleggen wat handig is in jouw situatie, stuur mij dan gerust een bericht via de knop “Maak een afspraak“.