Waarom ben ik orthomoleculaire therapie gaan studeren?
De reden dat ik orthomoleculair therapeut ben geworden, komt vanuit mijn eigen hulpvraag tijdens de pubertijd. Ik was al een aantal jaar niet meer ongesteld geweest.
“IK WAS AL EEN PAAR JAAR NIET MEER ONGESTELD”
Eerlijk gezegd vond ik dat juist wel makkelijk, maar in mijn achterhoofd wist ik natuurlijk wel dat het niet klopte. Ik ben naar de huisarts gegaan die mij heeft doorverwezen naar de gynaecoloog. Er werd onderzoek verricht en er werden bloedwaardes gecheckt, maar er werden geen afwijkingen gevonden die konden duiden op het uitblijven van de menstruatie. Ik werd terug gestuurd naar de huisarts die mij voorstelde om eens bij een diëtist langs te gaan, wellicht lag het aan mijn lage vetpercentage. Dit stond me tegen omdat ik toen al veel met gezonde voeding bezig was en er veel over las. Ik dacht, ik hoef niet naar iemand die mij de basisprincipes vertelt van een gezond voedingspatroon. Ik was werkzaam in een praktijk waar ook orthomoleculair therapeuten werkten en ik wist ongeveer wat die therapie inhield. Ik zag vaak mensen vertrekken met een aantal supplementen die voorgeschreven werden. Ik vroeg me af of dat wel echt werkte en of het nodig was. Als je gezond at, dan kreeg je immers alles wel binnen?
Ik heb daarop een afspraak gemaakt met een collega van mij, een orthomoleculair therapeute. Ze had al snel door wat er aan de hand was en binnen 4 maanden was ik weer ongesteld. Verwonderd was ik!
Dit was eerst onwerkelijk, maar het heeft mij zeker de ogen geopend. Die “vitaminepillen” doen dus wel degelijk hun werk. Ik weet ook zeker dat ik er met de reguliere gezondheidszorg niet achter gekomen was. De huisarts had wel geopperd om met de pil te beginnen, om te kijken of de menstruatie op die manier op gang kon komen. Dit was niet de weg dacht ik. Een pilbloeding is geen menstruatie en er is iets aan de hand. Er moest een oorzaak zijn en ik wilde dat die aangepakt werd.
Na deze ervaring ben ik orthomoleculaire therapie gaan studeren om ook anderen te kunnen helpen. Een klacht zou niet behandeld moeten worden vanuit de klacht, maar vanuit de oorzaak. Neem bijvoorbeeld slaapproblemen. Hier kunnen 1001 oorzaken voor zijn. Denk aan hormonale stoornissen, een afwijkende schildklierfunctie, een gebrek aan serotonine en daardoor ook melatonine, een verstoord dag-nacht ritme, etc. Dit betekent een passende behandeling af hangt van de oorzaak. Wanneer iemand een gebrek heeft aan melatonine is het zaak om de neurotransmitters op orde te krijgen. Als iemand een hormonale disbalans heeft, is het zaak om de hormonen weer in balans te krijgen.
Dit betekent dat iedere klacht individueel bekeken moet worden waarin jij als cliënt/patiënt centraal staat.
Heb je er genoeg van dat klachten je tegenhouden? Gun jezelf hulp, want je hoeft het niet alleen te doen. Ik weet hoe frustrerend het kan zijn als niks lijkt te helpen. Je bent welkom om een afspraak bij mij te maken!
Volg mij ook op social media om orthomoleculaire adviezen en receptinspiratie op te doen: