Reserve energie

Vermoeidheid

Hoe vol is jouw accu?

Er zijn veel mensen met vermoeidheidsklachten, waar tal van oorzaken aan ten grondslag liggen. Er is niet genoeg energie meer om je lichaam te voorzien. Het lichaam kan veel energie uit voeding halen en daarnaast beschikken we over een voorraad “reserve energie”. Dit is jouw accu en deze energie is bedoeld voor bepaalde “noodsituaties”. Onze bijnieren spelen een grote rol in het reguleren van onze reserve energie. Ze zorgen er voor dat er reserve energie vrijkomt wanneer dat nodig is. Dit doen ze door cortisol aan te maken. Vervolgens zorgt cortisol er voor dat er glucose wordt vrijgegeven.

De reserve energie is betrokken bij veel processen in ons lichaam, waaronder de hormoonhuishouding, vruchtbaarheid, waterhuishouding, botstofwisseling, stofwisseling, stressregulatie etc.. Zo kun je je voorstellen, dat wanneer je reserve energie opraakt, je een grote diversiteit aan klachten kunt krijgen. Reserve energie wordt aangesproken wanneer de stoffen die we door voeding binnen krijgen, ontoereikend is ten opzichte van onze behoefte. Dit is het geval bij de volgende situaties:

 

Hoe laden we onze accu op?

Wanneer onze “accu” leeg is, dan duurt het erg lang om hem weer op te laden. Als je weet waaruit de energie bestaat die in de accu ligt opgeslagen, dan weet je ook wat je kunt gaan doen om de accu weer op te laden. Onze reserve energie bestaat uit:

 

Uitputtingssignalen

Het is belangrijk dat je leeft naar je energieniveau. De een wordt geboren met meer reserve energie in de accu dan de ander. Dit hangt immers af van wat wij van onze ouders meekrijgen. Logischer wijs kun je zeggen dat hoe meer reserve energie je met je geboorte meekrijgt, hoe gunstiger. Daarentegen kun je met een leefstijl die bij jouw “accuvoorraad” past, een energiek leven lijden. Hoe groot jouw accu ook is.  Hoe staat het met jouw accu? Check het lijstje hier onder voor klachten die voorkomen wanneer je je reserve energie aan het uitputten bent.

 

Als je last hebt van bovenstaande symptomen, dan is het van belang om te herkennen waar jouw energie naar toe gaat. Zo kun je kijken waar je kunt beginnen met het maken van een betere energiehuishouding. Wat goed is om te begrijpen, is dat ons lichaam niets voor niets doet. Het menselijk lichaam zit zo mooi in elkaar, dat het zelf besluit welke processen prioriteit hebben. Daar gaat de energie naar toe. Processen waarbij “minder urgentie” is, zullen op een lager pitje komen te staan. Dit ga je merken aan bijvoorbeeld je energieniveau. Op dat moment is het hoog tijd om in actie te komen, zodat de “prioriteit processen” niet onder druk komen te staan.

Tips om je te voorkomen dat je jezelf uitput

Ik hoop je hiermee wat inzicht te kunnen geven in jouw energiesysteem, mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, voel je vrij om contact met me op te nemen 🙂

Referentie:

De Waal, M., Visser, T (september 2008), Het Energieherstelplan, Amsterdam: Schors V.O.F. Uitgeverij.